Projecte simbiosi

El projecte simbiosi neix a través de la sinergia, com el seu propi nom indica, entre l’associació Luciferases i la Patrícia Canut. El projecte pretén fer arribar la ciència als infants de forma experimental però sense deixar de banda totes aquelles dones científiques que han estat oblidades al llarg de la història.

Es tracta de tallers d’hora o hora i mitja, segons les necessitats del centre, on els objectius principals són visibilitzar dones científiques oblidades, desmuntar la idea preconcebuda del subjecte científic i, empoderar als infants per fer ciència apropant-la d’una manera dinàmica i vivencial.

El projecte simbiosi sorgeix després d’analitzar les dones i nenes en l’àmbit científic: la realitat és que les nenes no se senten cridades a fer ciència, per una banda, per falta de referents científics i per una altra, per l’educació en ciència que reben. Això es tradueix en un panorama científic molt masculinitzat: les carreres tecnològiques són estudiades principalment per homes i tot i que les carreres més biològiques són estudiades majoritàriament per dones, a mesura que passen els anys, per l’anomenat efecte tisores, van desapareixent: la mateixa acadèmia fa que les dones vagin deixant el món científic.

Les últimes dades diuen que els infants que avui en dia són a l’escola, quan siguin adults, un 75% de les seves carreres professionals seran en àmbits que encara no existeixen, tots molt relacionats amb la ciència i la tecnologia. Per tant, o canviem l’educació en ciència que reben els i les més petites o en el futur, aquests nous llocs de treball, només seran ocupats per homes, augmentant així l’escletxa de gènere.

Per tant, el projecte simbiosi va dirigit a tot el públic de primària (més de 6 anys), entenent que s’ha de fer una divulgació científica conscient i responsable, on tots i totes puguin gaudir-la i donar les eines perquè si en el futur volen, puguin sentir que tenen un lloc en la ciència.

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close