FAQs del Coronavirus

La informació d’aquesta secció l’anem actualitzant a mesura que es van generant més dades sobre la COVID-19, fet que transforma la veracitat de la informació.

El coronavirus és una família extensa de virus ja coneguda i amb els quals convivim que afecten el tracte respiratori. Alguns d’ells ens provoquen constipats comuns però quasi tots afecten animals. El salt d’infectar animals a persones es coneix com la zoonosi i es produeix a causa de l’alta taxa de replicació dels virus

❌ El COVID-19 es comporta com una grip

El principi del brot es comparava la malaltia de la COVID-19 amb la grip apuntant que era més lleu. A mesura que es va sabent informació sobre el coronavirus es va clarificant com actua i ja es conclou des de la comunitat mèdica i científica que es comporta diferent: és més greu i més mortal que una grip.

Per més informació, us compartim la notícia de Maldita Ciencia: Por qué el coronavirus no es como una gripe.

❌Hi ha aliments que prevenen la infecció per coronavirus

No hi ha cap aliment que previngui del contagi, de fet l’únic que recomana l’OMS és no menjar aliments poc cuits o crus. Mentre hem de seguir les mateixes recomanacions per no infectar-nos per la grip que pel coronavirus, que són bàsicament rentar-nos les mans, tapar-nos la boca al tossir o esternudar, entre altres.

✔️No hi ha tractament

Només es poden pal·liar els símptomes. Recordem que no té tractament igual que la grip, és un virus i per tant els antibiòtics no tenen cap efecte sobre ells!

❌ Les mascaretes et protegeixen de la infecció.

El coronavirus es contagia a través de secrecions de les vies respiratòries que expulsem en forma de petites gotes quan esternudem o tossim. Aleshores, l’ús de mascareta és més útil per prevenir no contagiar, que per la prevenció de ser contagiada. Si s’utilitza la mascareta, es bloqueja la sortida d’aquestes gotetes però no evita completament que et contagiïs. És més, la mala utilització de les mascaretes pot ser contraproduent perquè les gotes es poden quedar a la mascareta i després en manipular-la, pots tocar-les amb les mans i promoure que arribin a les teves vies respiratòries.

❌Sense símptomes es pot contagiar

No, la OMS exposa que la probabilitat de contagi d’una persona sense símptomes és molt baixa. Un dels reptes que presenta la COVID-19 és la diversitat de simptomatologia que genera, fent que si es presenta una simptomatologia lleu dificulti identificar que tens el virus. Aleshores quan es presenta símptomes lleus, com tos, pots contagiar a altres persones. S’estàn fent molts estudis sobre la transmissibilitat del virus, així que les informacions poden canviar.

❌ Es desenvolupa una pneumònia

No sempre, de fet el 81% dels casos són lleus i no presenten símptomes de pneumònia. En casos amb persones amb factors de risc (edat, sistema immunodeprimit, malalties cardiovasculars, diabetis, …) la simptomatología pot desenvolupar-se de forma més servera i causar pneumònia i fins i tot, fibrsosis pulmonar. Aquesta última conseqüència fa que el teixit del pulmó que ens permet respirar es fagi malbé per sempre.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close